Ju Jutsu is een uit Japan afkomstige vecht kunst. Er zijn echter ook bronnen die beweren dat het van origine afkomstig is van Chinese en Koreaanse krijgskunsten. Het Ju Jutsu is ontwikkeld door de Samurai, het Japanse equivalent van de Europese ridder. Alle technieken uit het Ju Jutsu stammen af van de technieken die de Samurai ontwikkelde om tegen een gewapende of ongewapende tegenstander te vechten.

Deze technieken werden getraind in Ryu, oude scholen die onderwezen in de krijgskunst. Let wel, de technieken die onderwezen werden in deze Ryu waren dus niet bedoeld als zelfverdediging, maar om de vijand te overwinnen, kosten wat kost. Ju Jutsu (toen ook wel Yawara genoemd) was meer een laatste redmiddel dan een actief onderdeel van de opleiding. Je gebruikte ten slotte pas ongewapende technieken als je je wapen kwijt was. Dit feit is goed terug te zien in de oude Ryu uit Japan. Elke Ryu, of school, heeft maar een handjevol ongewapende technieken en bestaat voornamelijk uit gewapende technieken.

Pas veel later, aan het eind de Edo periode in Japan (1603 - 1868), toen veel oude scholen ophielden met bestaan en het zwaard verboden was in Japan werd het ongewapende Ju Jutsu van groter belang. De ongewapende technieken van verschillende oude scholen werden verzameld en het Ju Jutsu zoals we dat vandaag de dag kennen ontstond.

De nadruk van Ju Jutsu heeft altijd al op het overwinnen in het gevecht gelegen. Als je modern Ju Jutsu ziet met allerlei flitsende, ingewikkelde technieken is het negen van de tien keer onzin. Ju Jutsu moet praktisch zijn, effectief en gemakkelijk aan te leren. Binnen 3 jaar moet iemand in staat zijn zichzelf effectief te verdedigen. Het kan echter jaren duren voordat de techniek tot in de puntjes geperfectioneerd is.

Informatie

Lestijden
Vakanties
Inschrijven
Opzeggen

  gplus_logo.png    

Contact

Informatie voor nieuwe leden en/of opgeven proeflessen
Marjan den Heijer
Tel: 06-10666253   

whatsapp logo.png WhatsApp chat
E-mail: info@veloryuha.nl

Secretaris VELO Ryu Ha
Marjan den Heijer
E-mail: secretariaat@veloryuha.nl

 

Bezoekadres

Omni Sportvereniging VELO
Noordweg 26
2291 EE  Wateringen
www.velo.nl

 

Menu