Informatie voor nieuwe leden en/of opgeven proeflessen
Marjan den Heijer
Tel: 06-10666253   

whatsapp logo.png WhatsApp chat
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VELO Ryu Ha
Noordweg 26
2291 EE  Wateringen

www.veloryuha.nl

 

Top Panel
0
A+ R A-

Kleding

De Judogi, het judopak doet niet westers aan. De omgeslagen jas is een oosterse kimono. Wat is de functie van deze kleding? Wordt er een wit of een blauw pak gedragen? Hoe moet de band geknoopt worden?

kleding.gifMaten van het judopak

De judogi is speciaal ontworpen voor de veiligheid en de hygiëne van de judoka's. Ook in technische zin heeft hij een functie. Het aantal aangrijpingspunten is enorm groot, omdat de judoka overal handvatten heeft. In de jaren negentig is dit gegeven nadrukkelijk zichtbaar in het topjudo.

kleding.jpgBlauw en wit pak

Een traditioneel judopak is wit, maar in wedstrijden op nationaal en Europees niveau gebruikt men naast witte ook blauwe pakken. De reden is dat men beter herkenbaar is voor de kijkers: toeschouwers, tv-kijkers en arbiters.

Anton Geesink heeft in verleden jarenlang gepleit voor deze duidelijkheid.

Wij hebben bij de judo tijdens de training natuurlijk een traditioneel wit judopak. Alleen de leraar zou misschien een blauw pak dragen om makkelijker herkenbaar te zijn. Als de leerlingen in de judolessen toch een blauw pak willen dragen, kies dan voor een dubbelzijdig pak. Het moet wel een officieel pak zijn en mag niet zelf gekleurd zijn. Zelf verven wordt snel vaal en geeft een onhygiënische vertoning. Andere kleuren dan blauw worden bij judo afgekeurd.

Knopen van de band

Bij de judokleding hoort een band om de kimono (judojas) bij elkaar te houden. Het juiste knopen van de band is voor menigeen een hele opgave. In de afbeelding hieronder is de juiste manier van het knopen van een band weergegeven.

knopenband.gifHet knopen van de band

 

Vind ons

Bezoekadres

Omni Sportvereniging VELO
Noordweg 26
2291 EE  Wateringen
www.velo.nl