Informatie voor nieuwe leden en/of opgeven proeflessen
Marjan den Heijer
Tel: 06-10666253   

whatsapp logo.png WhatsApp chat
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VELO Ryu Ha
Noordweg 26
2291 EE  Wateringen

www.veloryuha.nl

 

Top Panel

Dojo-Dojang banner.jpg

0
A+ R A-

Wat is Tang Soo Do

Tang Soo Do is een traditionele Koreaanse krijgskunst en wordt ook wel "Koreaans Karate" genoemd. Tang Soo Do is een systeem van zelfverdediging tegen ongewapende en gewapende belagers. Het is 2000 jaar geleden ontstaan vanuit de behoefte van de mens om zichzelf en zijn bezittingen te kunnen verdedigen. Tang Soo Do is beinvloedt door Chinese gevechtskunsten.

TSD Training
Tang Soo Do is voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, lenigheid,lichaamsbouw of beperkingen. Tang Soo Do kan op een puur recreatief niveau worden beoefend maar ook op wereldniveau. Ieder jaar vinden er grote internationale toernooien plaats waarbij het Wereldkampioenschap de grootste is. Vanuit VELO zijn er de afgelopen jaren vele prijzen op deze toernooien behaald.

Training

Tang Soo Do biedt naast het sportieve karakter nog veel meer, niet alleen het lichaam wordt getraind maar ook de geest ontwikkelt zich en door de trainingen wordt de beoefenaar lichamelijk en geestelijk weerbaarder. De trainingen vereisen een behoorlijke mate van discipline. Tang Soo Do is voor velen een prettige en ontspannen wijze van af reageren van dagelijkse spanningen en een mooie gelegenheid om de lichamelijke conditie te verbeteren. Ook voor de jeugd is het een manier om hun energie op leerzame en beheerste wijze te verbruiken. Bij VELO kan op 4 verschillende dagen worden getraind. De lessen worden verzorgd door bondserkende instructeurs.

Betekenis van Tang Soo Do

Letterlijk vertaald betekent het woord "Tang", Tang Dynastie van China, die betrekking heeft op de gezamenlijke culturele achtergrond tussen China en Korea (617 - 907 AD). "Soo" betekent hand, maar ook vuist, stoot, slag of verdediging enz. en "Do" betekent leefwijze of kunst. Aldus betekent : "Tang Soo Do" de klassieke Koreaanse gevechtskunst welke op legendarische wijze werd beïnvloed door de T'ang methode van gevechtskunst.

Grootmeester Shin

shin.jpg

Jae Chul Shin, Kwan Chang Nim, 9de Dan, oprichter van de World Tang Soo Do Association

Grootmeester Jae C. Shin is de stichter van de Wereld Tang Soo Do Bond en was één van de leidende figuren in gevechtskunsten van de wereld. Hij werd in 1936 in Korea geboren en begon z'n lange en voortreffelijke carrière in de gevechtskunsten toen hij 12 jaar was. Gedurende zijn jeugdperiode inspireerde een onbekende monnik hem waardoor hij gevechtskunsten wilde leren. Later ging hij naar het centrale trainingsinstituut "Seoul Moo Duk Kwan" en begon serieus te studeren bij Meester Hwang Kee, oprichter van het Koreaanse Moo Duk Kwan systeem. Toen hij 1e Dan werd begon hij al met lesgeven als assistent-instructeur bij hetzelfde sportinstituut. Daarna gaf hij les aan de Koreaanse Universiteit; Seoel centrale Y.M.C.A., verschillende (hoge-)scholen, politie, militaire instituten en in talrijke andere plaatsen. Zijn jarenlange ervaring in lesgeven en zijn extreme toewijding hebben bijgedragen tot zijn wetenschappelijke en unieke methodes van het lesgeven in Tang Soo Do.

Tijdens zijn diensttijd bij de Koreaanse Luchtmacht in het jaar 1958, kreeg hij zijn eerste ervaring met het lesgeven aan Amerikaanse militairen. Nadat hij zijn Meestergraad in politieke wetenschappen aan de Koreaanse Universiteit behaald had, ging hij in 1968 naar de Verenigde Staten om zijn instructies uit te breiden tot buitenlandse leerlingen. In het jaar dat hij naar Amerika kwam eerde het gevechtssportblad Black Belt hem door een vol hoofdstuk aan hem te wijden in het boek "20ste eeuw Krijgers" en hem in het gezelschap te zetten van de meest beroemde gevechtskunst instructeurs ter wereld.

Hij vestigde de U.S. Tang Soo Do Federatie en 1968 in zijn eerst sportschool in Burlington, New Jersey. De organisatie verspreidde zich tot alle delen van Amerika en zelfs daarbuiten gelegen landen. Maar door nieuwe Internationale eisen moest hij de organisatie herstructureren. Hij creëerde toen de geheel nieuwe World Tang Soo Do Association tezamen met nog 12 andere landen en op 13 november 1982 verklaarde de Hoofdconventie hem tot Grootmeester (8ste dan).

Grootmeester Shin was één van de meest gerespecteerde en bekende Meesters die z'n hele leven heeft toegewijd aan gevechtskunsten. Hij is verantwoordelijk voor training en diplomering van meer dan 5000 Zwarte Band dragers. Zijn zes deskundigheden waren: zelfverdediging, loopvormen, breektesten, wapens, gezondheidszorg en meditatie. Hij heeft deze verschillende onderdelen samengevoegd in één van de beste en meest effectieve gevechtskunsten, het Wereld Tang Soo Do systeem.

Behalve dat hij gedisciplineerde en keiharde training en exact uitgevoerde technieken eist heeft hij er altijd op gewezen dat de ware waarde van de beoefening van de gevechtskunsten ligt in de toepassing in ons dagelijks leven. Het lesgeven aan kinderen was de favoriete bezigheid van de Grootmeester geworden. Hij was daarin een echte expert geworden. Zijn advies aan Zwarte Band Instructeurs is een goed advies voor alle leraren. "Wanneer men zijn kunnen als instructeur bekijkt, dient men de manieren van de jonge leerlingen te overzien, hun gedrag, schoolrapporten en hun lichamelijke conditie. Hun vooruitgang dient het eigen kunnen te weerspiegelen. “

Grootmeester Jae Chul Shin, stichter van de World Tang Soo Do Association, was een waar leider, leraar, meester onder meesters en humanist.

Bron: Het handboek voor de leden van de Wereld Tang Soo Do Bond

Grootmeester Robert Beaudoin

Grootmeester_Beaudoin.jpg

Grootmeester Robert Beaudoin (1942-2020) was een master van het eerste uur van de Wereld Tang Soo Do Association en oprichter van de traditionele Tang Soo Do in New England. Hij werd geboren in Cincinnati Ohio in 1942 en groeide op in Connecticut. Na zijn aanmelding bij de luchtmacht werd hij geselecteerd voor een speciaal taal programma aan de Yale University en daarna gestationeerd op Osan Air Base in Korea. In 1962 begon hij zijn Tang Soo Do training onder leiding van Grootmeester Jae C. Shin. Deze datum markeert het begin van een student / leraar / vriend relatie van hen beiden die ze voor meer dan 50 jaar delen. Op 12 mei 1963 werd Grootmeester Beaudoin getest voor zijn zwarte band in Inchon, Korea, onder leiding van Grootmeester Hwang Kee en Grootmeester Shin.

Na zijn terugkeer naar de Verenigde Staten, ten tijde van het afronden van zijn tijd bij de luchtmacht op Walker Air Force Base, opende hij zijn eerste school in Roswell New Mexico. De school bleek zeer succesvol en het bestond niet alleen uit militairen maar ook uit vrouwen en kinderen. Na de voltooiing van zijn militaire dienst keerde hij terug naar Connecticut en opende in 1965 de Academie of Karate. Hij behaalde zijn Bachelor of Science Degree aan de universiteit van Connecticut, een master aan Trinity College en voltooide zijn doctoraal in het onderwijswetenschappen aan de Argosy University in Sarasota, Florida.

In 1968 na de komst van Grootmeester Shin naar de Verenigde Staten, die zijn eerste school opende in New Jersey, reist Grootmeester Beaudoin regelmatig met zijn studenten naar Grootmeester Shin. Dit om zijn opleiding en vriendschap met Grootmeester Shin voort te zetten.

In juli 1971 bevordert Grootmeester Shin Grootmeester Beaudoin tot de rang van Master. Dit doet hij tijdens een speciale ceremonie waarin hij zijn eigen Master Band afdoet en omdoet bij Grootmeester Beaudoin. Gedurende de daarop volgende jaren groeit zijn dojang verder uit en door zijn inspanningen verspreiden zijn studenten Tang Soo Do over New England regio.

Grootmeester Beaudoin combineerde zijn martial arts ervaring in lesgeven en zijn doctoraal in onderwijswetenschappen door het starten van zijn eigen Consultancy en trainingsbureau in het uitvoeren van leiderschap trainingen voor zowel de private als publieke sector. Hij was een professor aan de Universiteit van Connecticut, adjunct professor voor Post University, Illinois State University en de Universiteit van New Haven. De combinatie leiderschap en het aanleren van vaardigheden heeft hem geholpen om leerlingen van Tiny Tigers tot senioren Tang Soo Do aan te leren.

Grootmeester Beaudoin werd bevorderd tot de rang van 8e Dan op de World Championship van 2010. Op hetzelfde evenement ontving Grootmeester Shin zijn promotie tot 9de Dan. Aan het begin van zijn ambtstermijn als Grootmeester van de World Tang Soo Do Association heeft hij alle Masters, instructeurs en studenten om loyaliteit gevraagd om de eenheid te behouden en zo te blijven bouwen aan de visie van onze oprichter, Grootmeester Shin.

In begin 2020 is Grootmeester Beaudoin overleden.

Grootmeester Strong

gm_strong.jpg

Grootmeester William Strong begon zijn vechtsporttraining in Tae Kwon Do via het Jhoon Rhee Institute in Austin, Texas toen hij een student was aan de Universiteit van Texas. Hij vervolgde zijn opleiding nadat hij in 1972 naar Alabama was verhuisd en ontving zijn 1e Dan van het Alabama Karate Institute in 1974 en zijn 2e Dan van de Kuk Ki Won in 1977, beide in Tae Kwon Do. Hij behaalde zijn 3e en 4e Dan van de Koreaanse Tang Soo Do Association, Moo Duk Kwan, Hwang Kee, President, in respectievelijk 1981 en 1983. In 1986 trad hij toe tot de World Tang Soo Do Association en behaalde zijn 5e, 6e en 7e Dan promoties van Grootmeester Jae C. Shin en zijn 8e Dan van Grootmeester Robert Beaudoin op het Wereldkampioenschap 2014. De raad van bestuur van de WTSDA adviseerde en keurde zijn promotie naar 9e Dan in de herfst van 2020 goed met de formele ceremonie die in oktober 2021 op het Amerikaanse nationale kampioenschap werd gehouden.

Grootmeester Strong opende zijn eerste studio in 1975 en bleef de volgende 40 jaar leiden en lesgeven. Hij heeft de World Tang Soo Do Association gediend als voorzitter van het lidmaatschapscomité 1987-1990, technisch adviescoördinator 1990-1995, voorzitter van het technisch adviescomité 1995-2014 en directeur van US Masters' Clinics 1991-2014. Hij was ook secretaris-generaal van de WTSDA en blijft lid van de Raad van Bestuur, het Uitvoerend Comité, het Bestuurscomité en het Publicatiecomité.

Op 1 april 2017 keurde de Raad van Bestuur Grandmaster Strong goed als voorzitter van de World Tang Soo Do Association. Hij begon het voorzitterschap op 15 mei 2017. In deze functie is hij verantwoordelijk voor tal van administratieve taken voor de World Tang Soo Do Association en de WTSD Foundation.

 

Vind ons

Bezoekadres

Omni Sportvereniging VELO
Noordweg 26
2291 EE  Wateringen
www.velo.nl

 

Betterment of Mind, Body and Spirit

RyuHa.png

De echte waarde van Tang Soo Do is niet de band die je verdient, maar de veranderingen die zich in je voordoen,
in je zoektocht ernaar - inclusief de ontwikkeling van individueel karakter en respect voor anderen.