Informatie voor nieuwe leden en/of opgeven proeflessen
Marjan den Heijer
Tel: 06-10666253   

whatsapp logo.png WhatsApp chat
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VELO Ryu Ha
Noordweg 26
2291 EE  Wateringen

www.veloryuha.nl

 

Top Panel

Dojo-Dojang banner.jpg

0
A+ R A-

Wedstrijd info judo

Het overzicht zal in de loop van het seizoen verder worden aangevuld met aanvullende informatie omtrent de genoemde wedstrijden / toernooien, maar ook met informatie over andere wedstrijden / toernooien waarvoor uitnodigingen ontvangen worden. Hou dit overzicht dus in de gaten op deze website.

Voor de groep judoka's die regelmatig deelnemen aan toernooien en wedstrijden zal getracht worden op een aantal data extra wedstrijdtrainingen bij andere verenigingen te organiseren. Hierover volgt nog nader bericht.

Afmelden voor wedstrijden
Van de judoka's die zich hebben opgegeven voor wedstrijden en toernooien wordt verwacht dat zij hierbij dan ook aanwezig zijn. Uiteraard kan het een keer om een goede reden (bijvoorbeeld ziekte) niet uitkomen. In dat geval graag een afmelding bij de wedstrijdsecretaris via een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Op de dag zelf kan alleen per sms afgemeld worden via de wedstrijdtelefoon 06-25228698

Aan het eind van het seizoen wordt aan de judoka die de meeste wedstrijdpunten heeft behaald in de leeftijdsklasse -12 jaar, -15 jaar en -17/-20 jaar een wisselbeker uitgereikt. De toekenning van de wedstrijdpunten is als onderstaand:

* Deelname 10 punten
* 1e prijs 5 extra punten
* 2e prijs 3 extra punten
* 3e prijs 1 extra punt

Als er sprake is van deelname aan wedstrijden of toernooien in Zuid-Holland waar ruim tevoren moet worden ingeschreven zal er te allen tijde namens VELO één of meerdere coach(es) aanwezig zijn. Wie dat is of zijn zal waar mogelijk tevoren worden aangegeven bij de aanvullende informatie omtrent weeg- en wedstrijdtijden.

Gelet de aard van de wedstrijdjes tijdens de Mini teamwedstrijden (Monster, waarvoor aanmelding op de dag zelf plaats vindt), is dat echter niet altijd het geval.
Bij de Mini teamwedstrijden is het uitgangspunt dat iedere judoka tenminste vier judowedstrijdjes zal spelen. Naar gelang van het resultaat van deze wedstrijdjes worden punten toegekend die vervolgens omgezet worden in verschillende herinneringen. Informatie hierover staat op de puntenkaart die bij inschrijving voor deze wedstrijdjes verkregen wordt. Bewaar deze puntenkaart dus goed !

Wedstrijdregels judo

KLEDING EN HYGIËNE

Net als in het dojo gelden er regels voor kleding, hygiëne en veiligheid.
De hygiëne spreekt voor zich:

 1. De "judogi" moet heel, schoon en zonder onprettige geur zijn.
 2. De nagels van voeten en handen moeten kort geknipt zijn. Dit voorkomt verwondingen en infecties.
 3. De persoonlijke hygiëne van de deelnemer moet van een hoge kwaliteit zijn.
 4. Lang haar moet opgebonden zijn om zodoende ongemak voor de andere deelnemer te vermijden
 5. Meisjes dragen een wit T-shirt met kort mouwtjes. Een hemdje met spaghetti bandjes mag niet, want die trek je gauw kapot.
 6. Als je op slippers loopt, bijvoorbeeld zomers, dan eerst je voeten wassen voordat je de mat oploopt.

 

kleding.gif

Vanwege de veiligheid van de judoka's is het dragen van sieraden verboden, dus geen brillen, horloges, ringen, kettingen, oorbellen, polsbandjes, metalen haarklemmen, e.d. Ook elastiekjes met een metalen verbindingsstukje zijn verboden.
Daarnaast behoort een judoka te zorgen dat zijn pak passend is; dus niet veel te groot respectievelijk veel te klein.

WEDSTRIJDTERMEN

Rei groeten, buigen
Hajime begin, start
MATE loslaten, stop
Osae-komi houdgreep (als je boven ligt vasthouden!)
Toketa houdgreep verbroken
Sono-mama niet bewegen (bevries, alleen bij houdgrepen)
Yoshi doorgaan (na sono-mama)
SORE-MADE einde van de wedstrijd
Shido een waarschuwing/straf

Als beginnende wedstrijdjudoka zijn alleen mate en sore-made belangrijk, want dan MOET je stoppen. Als je iets doet wat niet mag dan kun je een shido (waarschuwing of straf) krijgen. Een scheidsrechter zal beginnende judoka’s altijd uitleggen waarom.

WEDSTRIJDMAT

Een wedstrijdmat, tatemi, bestaat uit een wedstrijdvlak en een veiligheidszone. Bij het begin loop je over de veiligheidszone om het wedstrijdvlak heen tot ongeveer halverwege. Afhankelijk van de kleur (wit tegen rood respectievelijk blauw) loop je links of rechts van de scheidsrechter. Dan groet je de wedstrijdmat en scheidsrechter en loop je 1 meter (1 mat breedte) naar binnen. Dan groet je je wedstrijdpartner en wacht je tot de scheidsrechter Hajime zegt. Dan begint de wedstrijd.

WAARDERINGEN

WAZA-ARI 7 PNT. ‘bijna vol punt’, arm horizontaal
IPPON 10 PNT. ‘vol punt’, arm recht omhoog

(Sinds januari 2017 bestaan de Yuko en WAZA-ARI-AWASETE-IPPON (samengestelde ippon door 2 waza-ari’s) niet meer).

 

Punten kunnen gescoord worden door een mooie worp te maken of een houdgreep een bepaalde tijd vast te houden. Een worp krijgt de maximale waardering, een ippon, wanneer de judoka met controle, snelheid en enige kracht de wedstrijdpartner rechtstreeks op zijn rug werpt. Ontbreekt hiervan iets dan is de waardering lager en dus een waza-ari.

Als een ippon gescoord is, dan is de wedstrijd direct afgelopen. Degene die de ippon gemaakt heeft, heeft de wedstrijd gewonnen. Anders wordt de winnaar pas na het verstrijken van de wedstrijdtijd aangewezen. Diegene die de hoogste waardering heeft wint.

Als je iemand hebt geworpen en je hoort geen Ippon probeer je de ander in een houdgreep te pakken.
 

HOUDGREEPTIJD:  10 t/m 19 seconden = waza-ari
  20 seconden = ippon

Bij Osae-komi, houdgreep, moet je als je boven ligt de houdgreep stevig vasthouden en als je onder ligt, er juist proberen uit te komen. Als de houdgreep verbroken is dan roept de scheidsrechter toketa; dan stopt de houdgreeptijd.

 


N.B. Als een houdgreep is aangezet aan het einde van een wedstrijd loopt de houdgreep tijd door, ook al is de wedstrijd al voorbij, tot de 20 seconden voorbij zijn of de houdgreep verbroken is.

WAT MAG NIET!
In een judowedstrijd kunnen twee soorten straffen voorkomen:

 • De “Shido” voor lichte overtredingen.
 • De “Hansoku make” voor zware overtredingen. Daarbij is het onderscheidt te maken Hansoku-make voor de wedstrijd en diskwalificatie van het gehele toernooi.

Wanneer wordt je bestraft met shido?
Er zijn vele overtredingen die de scheidsrechter met shido kan bestraffen.
De overtredingen die het meest voorkomen zijn:

 • Niet op de juiste wijze vastpakken van de tegenstander te noemen zijn o.a.: vermijden van Kumi Kata, niet direct aanvallen bij een eenzijdige pakking, cross packing, of pakken bij de obi, driemaal een hand lostrekken zonder een aanval in te zetten valt hier ook onder.
 • Niet actief zijn en te lang wachten om een aanval te maken.
 • De tegenstander met gestrekte armen weerhouden om te judoën
 • De tegenstander vastpakken met een éénzijdige pakking zonder een aanval te maken
 • Zonder noodzaak de gevechtsruimte uit lopen, dat kan zijn met een voet zonder terug te willen komen of onnodig met twee voeten buiten de wedstrijdruimte stappen. N.B. Je mag wel een actie (tachi-waza of ne-waza) afmaken buiten de wedstrijdruimte, zelfs een controle techniek direct gevolgd na een worp, mits de veiligheid niet in het gevaar komt.
 • Schijnaanval, een techniek inzetten zonder de intentie om te werpen.

 Bij jeugd tot 12 jaar zijn er ook straffen voor armklemmen verwurgingen, worp op twee knieën, ma-sutemi etc.

Wanneer wordt je bestraft met Hansoku make?
Er zijn meerdere situaties die met Hansoku make bestraft kunnen worden.
De situaties die het meest voorkomen zijn:
(voor de wedstrijd, degene die deze hansoku make krijgt heeft alleen de wedstrijd verloren)

 1. De judoka pakt in staande positie het been van de tegenstander; alle grabbing (pakken onder de obi (band)) tot hansuku-make voor de wedstrijd (eerst shido). Dit geldt als een van de twee judoka’s in tachi-waza is. Echter, een techniek waarbij de mouwen en/of revers worden vastgehouden is wel toegestaan. De band pakken om te werpen is toegestaan.
 2. Met het hoofd voorover naar de mat duiken om een werpactie uit te voeren, diving.
 3. Een bruglanding (hoofd-voeten) of de intentie.
 4. Weglopen van de tegenstander, zodat de tegenstander je niet kan vastpakken.
 5. De 3e shido die wordt gegeven is automatisch een Hansoku make.
  (algehele diskwalificatie, hij mag niet meer verder deelnemen aan het toernooi, diskwalificatie van de uitslag is aan de organisatie en aan niet de scheidsrechters)
 6. Niet luisteren naar de scheidsrechter
 7. Een techniek uitvoeren die gevaarlijk kan zijn voor de tegenstander
 8. Opzettelijk slaan of schoppen
 9. Als je nog geen 18 jaar bent en je raakt buiten bewustzijn als gevolg van een verwurging

WINNAAR
Degene die een ippon of anders de hoogste score heeft gemaakt heeft de wedstrijd gewonnen. Anders degene met de minste shido’s. N.B. Meerdere shido’s leidt niet meer tot een score bij de ander. Degene die een ippon of anders de hoogste score heeft gemaakt heeft de wedstrijd gewonnen. Bij een gelijke score  volgt bij de senioren een golden score of bij de jeugd heeft degene met de minste shido’s gewonnen. N.B. Meerdere shido’s leidt niet meer tot een score bij de ander. 
Alleen bij de jeugd (tot -12 jaar) bepaald de scheidsrechter bij een gelijke stand de winnaar, een hantei. 
Bij de senioren volgt een golden score, die stopt direct als er een score gemaakt is of een straf is gegeven waardoor er een verschil in straffen is ontstaan. De duur van deze golden score is niet eindig.


TOT SLOT
Meer informatie over regels kun je altijd stellen aan onze trainers en coaches. Daarnaast is op de site van de Judobond Nederland de laatste versie van het wedstrijdreglement te vinden. 

Maar het allerbelangrijkste is het plezier.

 

Vind ons

Bezoekadres

Omni Sportvereniging VELO
Noordweg 26
2291 EE  Wateringen
www.velo.nl