Informatie voor nieuwe leden en/of opgeven proeflessen
Marjan den Heijer
Tel: 06-10666253   

whatsapp logo.png WhatsApp chat
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VELO Ryu Ha
Noordweg 26
2291 EE  Wateringen

www.veloryuha.nl

 

Top Panel

Mooyaedobotongji banner.webp

0
A+ R A-

Geschiedenis Tang Soo Do

Letterlijk vertaald betekent het woord "Tang", T'ang Dynastie van China, wat betrekking heeft op de gezamenlijke culturele achtergrond tussen China en Korea (617-907 AD). "Soo" betekent hand, maar ook vuist, stoot, slag of verdediging, enz. en "Do" betekent leefwijze of kunst. Aldus betekent "Tang Soo Do", de klassieke Koreaanse gevechtskunst welke op legendarische wijze werd beïnvloed door de T'ang methode van gevechtskunst.

De juiste oorsprong van Tang Soo Do, evenals iedere willekeurige gevechtskunst, is onduidelijk, hoewel er een aantal historische theorieën bestaan. Echter de meest geloofwaardige en traditionele versie is dat de gevechtskunst niet in een bepaald land is ontstaan, maar over de gehele wereld, afhankelijk van de behoefte van de mens. De voorvaderlijke kunst van Koreaanse Tang Soo Do kan worden terug gevolgd tot aan de periode van de drie koninkrijken waarin Korea was verdeeld.

Drie koninkrijken

Koguryo werd gesticht in 37 voor Christus in het noorden van Korea. De Silla Dynastie werd gesticht in 57 voor Christus in het zuidoostelijke deel van het schiereiland en Paekhe in 18 voor Christus. Na een lange opeenvolging van oorlogen verenigde de Silla Dynastie de drie koninkrijken in 668 AD. Tijdens deze periode waren de primitieve gevechtskunsten erg in trek bij de oorlogvoering. Dit werd aangetoond door muurschilderingen, ruïnes en overblijfselen die een beeld gaven van Tang Soo Do uit die tijd.

Geschiedenis2.jpg

Van de drie koninkrijken was de Silla Dynastie het meest beroemd voor de ontwikkeling van de gevechtskunst. Een legergroep bestaande uit jonge aristocraten die "HWA RANG DAN" werden genoemd was de hoofdgroep die deze kunst ontwikkelde. Deze strijders waren de drijfveren bij het verenigen van het schiereiland tot de nieuwe Silla Dynastie (668-935 AD) en uit hun rangen kwamen vele eerste leiders van de Dynastie. De meeste Koreaanse gevechtskunsten danken hun geestelijke en technische oorsprong aan deze groep. De namen van een aantal groepen en kunsten weerspiegelen dit, zoals Hwa Rang Do of Hwa Soo Do. Onze vijf Tang Soo Do codes, samengesteld door Won Kwang, een monnik, zijn een deel van de geestelijke erfenis.

Vijf codes van Tang Soo Do:
1. Trouw aan je land.
2. Gehoorzaamheid aan je ouders (en ouderen).
3. Houd vriendschap in ere.
4. Niet terugtrekken in het gevecht (maak af waarmee je begint).
5. Handel in de strijd naar eer en geweten.

 

Gedurende de bezetting van Korea door het Japanse militaire regime (van 1909 tot 1945) was het uitoefenen en onderwijzen van de gevechtskunst beperkt toegelaten

Na de Tweede Wereldoorlog werd deze beperking opgeheven. Verscheidene opleidingen voor de gevechtskunst werden toen opgericht. In 1965 werden verschillende gevechtssystemen verenigd in één organisatie: de Koreaanse Tae Kwon Do Bond. Als een Koreaanse nationale sport, luidde Tae Kwon Do een nieuw tijdperk in, er werden instructeurs over de gehele wereld gezonden en er werden internationale toernooien gehouden. In die tijd werden Tang Soo Do en Tae Kwon Do in principe gescheiden, waarbij Tang Soo Do ernaar streefde een traditionele gevechtskunst te blijven terwijl Tae Kwon Do wereldspelen en sportevenementen organiseert.

Vind ons

Bezoekadres

Omni Sportvereniging VELO
Noordweg 26
2291 EE  Wateringen
www.velo.nl